Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fagylalt

A fagylalt tejből vagy tejporból gyümölcsök, vagy mesterséges ízesítőanyagok, cukor és adalékanyagok hozzáadásával készült jeges finomság. A fagylalt készítésének gyökerei az ősi Kínába nyúlnak vissza, a hóból, tejből és gyümölcsökből, fűszerekből készült hideg édességet a tehetősebbek fogyasztották.


Később az arab és perzsa világnak köszönhetően jutott el a fagylalt őse a Földközi tenger közelébe is.
Orvosságként ajánlotta Hippokratész, míg az uralkodók és császárok hűsítőként élvezték mint Nagy Sándor, vagy a római császárok.
Sokáig a havat és a jeget italok és gyümölcsök hűtésére/fagyasztására használták inkább.
A ma ismert fagylalt ősét egy olasz cukrászmester alkotta meg az 1600-as években.


A XVIII. századig a fagylalt a legfelsőbb társadalmi osztályok kiváltsága volt csupán. Az ezerhétszázas évek vége felé, Franciaországban vált elérhetővé először a fagylalt a középosztály számára is.

Magyarországon a reformkor idején jelent meg e cukrászati remek, az ibolya volt Sisi királyné kedvence.

A történelem sok híres alakja volt fagylaltrajongó. Nero császárt fagylalt iránti hódolata miatt képes volt több száz kilométerről jeget hozatni kedvenc desszertje elkészíttetéséhez. Marco Polo kínai utazásáról fagylaltrecepteket is hozott magával. Az első fagylaltozót valószínűleg Párizsban nyitották, ám széles körű elterjedésével meg kellett várni az ipari forradalmat, hiszen a fagylalt előállítása és folyamtatos hűtése kihívást jelentett a készítők számára.


A 20. századig szezonálisan fogyasztották a fagyit, majd a kedveltsége és a technikai fejlődésnek köszönhetően egy egész évben fogyasztható cukrásztermék lett.

A fagylaltot ma már megszámláhatatlan ízben készítik, így még a legnagyobb ínyencek is megtalálják köztük amit szeretnének hisz csak a fantázia szab határt hogy mit készít a cukrász..


Fagylaltalapanyagok

Olasz Fagylaltpaszták Alapok Variegatók , Stabilizátorok
Tejes és Gyümölcsfagylaltporok
Öntetek, toppingok
Stabilizátorok
Fagyasztott Termékek
Tölcsérek, Ostyák Díszítők
Csokoládé díszítők
Koktél alapanyagok,
Eszközök Kiegészítők
Aromák Színezékek
Csomagolóanyagok Nylon Táska Papírzacskó Kalapcsomagoló Vax Papir

Fagylaltpaszta Márkák: 

Mec3
PreGel
Fabbri
Cresco
Stella

Fagylaltporok:

Tutti
Kisgergely
Mec3
M-gel
Kiwico

Stabilizátorok:

Mec3
PreGel
Fabbri
Wurt
Tutti

Tölcsérek Ostya Termékek:

Bakery World
Axa Kft
Kecskeméti
Auer
Selma
Rubin King
Bonbonetti Kft

Csokoládé:

Goodwill
Götteborg
Aromák és színezékek
Unifine
Martin Braun
Wurt

Egyéb kiegészítők:

Sillwel Kft
Linpack Kft
Palm Bt
MilánKer
Party Pack


Öntetek:

Mec3
PreGel
Gréta
M-gel

Amerikába az 1700-as évek vége felé jutott el a 19. század végére pedig már széles körben kapható volt a kávéházakban. Charles E. Miches óriási lépést tett a fagylalt népszerűsítése érdekében: feltalálta a tölcsért, ezzel hordozhatóvá tette a kedvelt jeges édességet. Harry Burt pedig 1923-ban szabadalmaztatta a pálcikás jégkrém ötletét, amely újabb előrelépést jelentett a hideg desszert hódító diadalútján. Magyarországra a 18. században került osztrák közvetítéssel és hamar kedveltté vált.

A fagylaltkészítés is nagy fejlődésen ment keresztül az idők során, hiszen eleinte kézi hajtású, ma már elektromos meghajtású fagylaltgépek végzik a készítési technológia fontos lépését a keverést, amelynek során légbuborékokat juttatnak az alapanyagba ezzel téve lággyá és krémessé.

Ma a fagylalt illetve annak készítése már önálló iparággá vált, a fagylaltozók pedig néha szó szerint egymást érik. Előre gyártott összetevőkből egyszerű receptúra alapján speciális fagylaltkészítő gépek segítségével készül a jeges édesség. Az alapanyagok választéka igen széles. Dominánsan a fagylaltporok uralják a piacot, de fagylaltpaszták is színesítik a választékot. A kandírozott gyümölcsök, a különféle öntetek, díszítők, szóratok, ostyák, tölcsérek változatossága végtelen számú ízesítési és tálalási lehetőséget kínál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.