Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belga tekercs

img_4724.jpg

Az recept:

Croissant tészta:

Nyersanyag megnevezéses

Mennyisége % -ban kifejezve

Mennyisége g -ban kifejezve

BL55 Liszt

48.01 %

315 g

Hideg Víz

22.86 %

150 g

Vaj

22.86 %

150 g

Élesztő

3.04 %

20 g

Porcukor

2.28 %

15 g

0.91 %

6g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosszabb minőségű liszt esetén 3-4% Sikért adagolunk a liszthez.

Vagy használhatunk lapmargarint is, ebben az esetben nem szükséges az első lépést elvégezni. Ha lapmargarinnal dolgozunk annak 10%-át gyúrjuk bele a tésztába a többit a hajtogatás fázisában használjuk fel.

Műveleti utasítások:

1.A 120 g vajat 63 g liszttel csomómentesre gyúrjuk és téglalap alakúra formázzuk majd hűtőbe tesszük.

2.A többi anyagot összemérjük és begyúrjuk a tésztát ügyelve arra hogy az élesztő ne érintkezzen a sóval illetve arra hogy a vizet fokozatosan adagoljuk hozzá mivel nem biztos hogy szükséges az egész mennyiség. Könnyen nyújtható puha, lágy tésztát kell kapnunk.

3.A tésztát azonnal behajtogatjuk a begyúrt vaj tömbbel ( 3 szimpla hajtás, ez annyit jelent hogy a kinyújtott tésztát 3 fele osztjuk, és a füleket befelé egymásra hajtjuk. )

1. hajtás

3.

2. hajtás

 

4.Begyúrt zsírkocka használata esetében másnap, lapmargarin esetében pedig 1 óra múlva kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra.

 

A Krém:

Nyersanyag megnevezéses

Mennyisége % -ban kifejezve

Mennyisége g -ban kifejezve

Víz

72,91 %

350 g

Étcsokoládé

10,41 %

50 g

Pudingpor

8,33 %

40 g

Kristálycukor

8,33 %

40 g

 

 

 

 

 

 

 

Műveleti utasítások:

  1. A krémhez a vizet a kristálycukorral felforraljuk.
  2. A víz egy részével a pudingport csomómentesre elkeverjük, majd belekeverjük a forró vízbe és pöfögésig főzzük.
  3. Alaposan lehűtjük.
  4. Majd kézi habverővel átkeverjük..
  5. A kinyújtott tésztára kenjük kb. 1-2 mm vastagságban.
  6. Megszórjuk apróra vágott étcsokoládéval.
  7. Majd feltekerjük és 1-1.5 cm-s darabokra vágjuk fel.
  8. 15-20 perc kelesztés után a terméket zsírpapíros plén, 180°C-os sütőben 20-22 percig sütjük.
  9. Még finomabb lehet süteményünk, ha 35-40°C-ra felolvasztott tejcsokoládéval díszítjük kihűlést követően.

 

Jó étvágyat Kívánok! J